Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΕ΄ ΛΟΥΚΑ - ΖΑΚΧΑΙΟΥ

Η συνάντηση με τον Σωτήρα
Στην Ιεριχώ, αγαπητοί μου αδελφοί, στρέφει την προσοχή μας η σημερινή Ευαγγελική περικοπή, η οποία αποτέλεσε τον τόπο συνάντησης του Ζακχαίου με τον Ιησού, μία συνάντηση που είχε ως αποτέλεσμα τη μετάνοια του Ζακχαίου και την επιστροφή του στο δρόμο σωτηρίας. Ο αρχιτελώνης της πόλεως εκείνης δεν υπολόγισε την κοινωνική του θέση, αδιαφόρησε για τα πικρόχολα σχόλια των ανθρώπων και, σαν μικρό παιδί, ανέβηκε στο δένδρο για να δει τον Ιησού.
Και αναβλέψας ο Ιησούς είδεν αυτόν. Ποιος ξέρει πώς ένιωσε εκείνη την ώρα ό αμαρτωλός τελώνης! Το βλέμμα του Κυρίου ελεγκτικό, αλλά και πατρικό, του προκάλεσε συνειδησιακή αναστάτωση, συγκλονισμό ψυχής, τον γύμνωσε από τον εγωισμό και τα πάθη του και τον οδήγησε στην αυτογνωσία. Ήταν η ώρα της αμηχανίας, κατά την οποία ο Ιησούς έκανε το πρώτο βήμα: Ζακχαίε, σπεύσας κατάβηθι, σήμερον γάρ έν τω οίκω σου δει με μείναι. Αυτή είναι η πάγια τακτική του Θεού. Όταν δει την καλοπροαίρετη διάθεση του ανθρώπου, κάνει Εκείνος το πρώτο βήμα.

Νεκρανάσταση θα μπορούσαμε να ονομάσουμε το τόλμημα του Ζακχαίου. Διεξάγει μία μάχη από την οποία βγαίνει νικητής. Πρώτα νικά τον εαυτό του, ταπεινώνεται, θυσιάζει την αξιοπρέπειά του, το κύρος του, την έπαρσή του. Κι έτσι ελευθερώνεται από τα δεσμά του εγωισμού. Κάνει κι εκείνος το δικό του βήμα για να συναντήσει τον Χριστό.
Ύστερα προχωρεί στην αποκατάσταση των σχέσεων του με τους ανθρώπους. Υπόσχεται ν’ αποκαταστήσει τις αδικίες που κατά καιρούς έκανε, ευεργετεί εκείνους που αδίκησε, συμπληρώνει τη διάθεσή του για μετάνοια, με την έμπρακτη μεταμέλεια.
Το τρίτο στάδιο της επιστροφής του Ζακχαίου είναι η ένωσή του με τον Θεό. Ελευθερωμένος από τα δεσμά του εγωισμού του, αποκαθιστά τις σχέσεις του μαζί Του και τον υποδέχεται στο σπίτι του. Ο Ζακχαίος γνώρισε τον Θεό όταν απαλλάχτηκε από τα βάρη της σαρκικής ζωής και της αδικίας. Από την ώρα εκείνη, παρότι απογυμνώθηκε από τα πλούτη, τη δύναμη και τη δόξα, βρήκε την πραγματική χαρά κι ευτυχία, για να επαληθευτεί ακόμα μία φορά ότι, όπου υπάρχει καθαρή συνείδηση και δικαιοσύνη, εκεί υπάρχει πραγματική χαρά.
Το τέρμα της αγωνιώδους και συγκλονιστικής πορείας του Ζακχαίου ήταν η σωτηρία· προσωπική και οικογενειακή: σήμερον σωτηρία τω οίκω τούτω εγένετο. Για τον Ζακχαίο ανέτειλε μια νέα ζωή, την οποία κέρδισε με τη δύναμη της αγάπης του Ιησού Χριστού, αλλά και με τη δική του προσπάθεια.
Το πέρασμα του Χριστού από την Ιεριχώ δεν θα είχε κανένα αποτέλεσμα στην προσωπική ζωή του Ζακχαίου, αν εκείνος δεν ακολουθούσε την ευλογημένη πορεία της συναντήσεώς Του, όπως μας την περιέγραψε το Ευαγγελικό ανάγνωσμα: Αναζήτηση, ταπείνωση, κλήση, μετάνοια, επανόρθωση, σωτηρία.

Όταν διαπιστώσουμε ότι ζούμε μακριά από του Θεό, μην απογοητευτούμε, αλλά να αναζητήσουμε Εκείνον που ήλθε στον κόσμο ζητήσαι και σώσαι το απολωλός. Ο Χριστός δεν θ’ αργήσει να μας μιλήσει στη γλώσσα μας. Θα μας απαλλάξει από τη δυστυχία των παθών και θα μας εισαγάγει στη χαρά της σωτηρίας. Μη λησμονούμε, όμως, ποτέ ότι πρέπει να δείξουμε πρώτοι εμείς διάθεση μετάνοιας. ΑΜΗΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου