Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Κυριακή της Τυρινής

Φτάσαμε πια στις τελευταίες μέρες πριν από τη Μεγάλη Σαρακοστή. Ήδη κατά την εβδομάδα της Απόκρεω που είναι πριν από την Κυριακή της Συγγνώμης, δύο μέρες - η Τετάρτη και η Παρασκευή - ξεχωρίστηκαν να ανήκουν στη Σαρακοστή. Θεία Λειτουργία δεν τελέστηκε και η όλη τυπική διάταξη στις ακολουθίες έχει πάρει τα λειτουργικά χαρακτηριστικά της Μεγάλης Σαρακοστής. Στον Εσπερινό της Τετάρτης χαιρετίζουμε τη Μεγάλη Σαρακοστή με τούτο τον ωραιότατο ύμνο: «Ανέτειλε το έαρ της νηστείας, και το ανθός της μετανοίας αγνίσωμεν ουν εαυτούς αδελφοί, οπό παντός μολυσμού, τω φωτοδότη ψάλλοντας, είπωμεν δόξα σοι, μόνε φιλάνθρωπε».

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών

ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
«Καθαρά Δευτέρα (Αρχή Μ. Τεσσαρ.), Προκοπίου Δεκαπολίτου»

7:00 π.μ.          Όρθρος - Ώρες - Εσπερινός
5:00 μ.μ.          Μεγάλο Απόδειπνο (Τμήμα του Μεγάλου Κανόνος)

    ΤΡΙΤΗ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
«Βασιλείου ομ., Κυράννης νεομ., Προτερίου ιερομ.»

7:00 π.μ.         Όρθρος - Ώρες - Εσπερινός
5:00 μ.μ.         Μεγάλο Απόδειπνο (Τμήμα του Μεγάλου Κανόνος)

Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής 2012

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ

07:00 π.μ.         Όρθρος - Ώρες - Εσπερινός
05:00 μ.μ.         Μεγάλο Απόδειπνο (Κύκλος γυναικών π. Χρίστος Χριστοδούλου)

ΤΡΙΤΗ

07:00 π.μ.         Όρθρος - Ώρες - Εσπερινός
05:00 μ.μ.         Μεγάλο Απόδειπνο - Παράκληση στην Παναγία
                          (Κύκλος γυναικών π. Αντώνιος Φύτρος)

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΑΠΟΚΡΕΩ


Η ώρα της κρίσεως
   Ο Παράδεισος
Η ώρα είναι μοναδική και συγκλονιστική. Ο Θεάνθρωπος Κύριος έρχεται μέσα στη θεϊκή του δόξα για να κρίνει την ανθρωπότητα. Τον συνοδεύουν οι αμέτρητες στρατιές των αγίων αγγέλων. Μπροστά στον ένδοξο θεϊκό του θρόνο έχουν συγκεντρωθεί όλοι οι άνθρωποι όλων των αιώνων. Κι ο μέγας Κριτής χωρίζει τους ανθρώπους, όπως ο βοσκός χωρίζει τα πρόβατα από τα γίδια. Στα δεξιά του βάζει τους δίκαιους και στα αριστερά του τους αμετανόητους αμαρτωλούς. Εκείνη τη φοβερή ώρα ακούγεται η θεϊκή φωνή του ουρανίου Κριτού προς τους δικαίους: Ελάτε, οι ευλογημένοι του Πατρός μου, να κληρονομήσετε τη Βασιλεία που είναι ετοιμασμένη για εσάς από τότε που δημιουργήθηκε ο κόσμος. Διότι πείνασα και μου δώσατε τροφή, δίψασα και μου δώσατε νερό, ήμουν ξένος και με φιλοξενήσατε, γυμνός και με ντύσατε, άρρωστος και με επισκεφθήκατε, φυλακισμένος και ήλθατε να με παρηγορήσετε.

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΑΣΩΤΟΥ


ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΑΣΩΤΟΥ
Επιστροφή από την εξορία
Την τρίτη Κυριακή της προετοιμασίας μας για τη Μεγάλη Σαρακοστή διαβάζουμε την παραβολή του Ασώτου Υιού (Λουκ. 1 5, 11 32). Η παραβολή τούτη μαζί με τους ύμνους της ημέρας αυτής μας παρουσιάζουν τη μετάνοια σαν επιστροφή του ανθρώπου από την εξορία.
Ο άσωτος γιος, λέει το Ευαγγέλιο, πήγε σε μια μακρινή χώρα και εκεί σπατάλησε ό,τι είχε και δεν είχε. Μια μακρινή χώρα! Είναι ο μοναδικός ορισμός της ανθρώπινης κατάστασης που θα πρέπει να αποδεχτούμε και να τον οικειοποιηθούμε καθώς αρχίζουμε την προσέγγιση μας στο Θεό. Ένας άνθρωπος που ποτέ δεν είχε αυτή την εμπειρία, έστω και για λίγο, που ποτέ δεν αισθάνθηκε ότι είναι εξόριστος από το Θεό και από την αληθινή ζωή, αυτός ποτέ δε θα καταλάβει τι ακριβώς είναι ο Χριστιανισμός. Και αυτός που νιώθει «σαν στο σπίτι του» σ’ αυτόν τον κόσμο και στη ζωή του κόσμου τούτου, που έμεινε άτρωτος από τη νοσταλγία για μια άλλη πραγματικότητα, αυτός δε θα καταλάβει τι είναι μετάνοια.

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΕΛΩΝΟΥ ΚΑΙ ΦΑΡΙΣΑΙΟΥ

Οσίου Θεοδοσίου του εν Σκοπέλω
Το βίωμα της προσευχής
Κατά τη σημερινή πρώτη Κυριακή του Τριωδίου, αγαπητοί μου αδελφοί, η Αγία μας Εκκλησία, μεταξύ των άλλων Αγίων, προβάλει και τιμά τον Όσιο Θεοδόσιο, ο οποίος έζησε στο δεύτερο μισό του 4ου και στις αρχές του 5ου αιώνα. Καταγόταν από την Αντιόχεια και γρήγορα κατανόησε την κλίση του προς την άσκηση και τη μοναχική ζωή. Έτσι εγκατέλειψε την οικογένεια και τις κοσμικές μέριμνες και ασκήτεψε στην Σκόπελο της Κιλικίας. Σύμφωνα με το συναξάρι του, «αποκοίμισε την επιθυμία, το θυμό, την υπερηφάνεια και τα άλλα άγρια θηρία της ψυχής με την αδιάλειπτο προσευχή και την ψαλμωδία, που τη συνόδευε με χειρωνακτική εργασία, έτσι ώστε να προσπορίζεται από μόνος του τα αναγκαία και να μπορεί να περιποιείται τους επισκέπτες του…». Υπήρξε πνευματικό στήριγμα για τους μαθητές του μοναχούς και όσους προσέτρεχαν στην αγάπη του, ενώ η αγιότητά του ήταν τόσο θαυμαστή ώστε, με την δύναμη του Θεού να επιτελεί εν ζωή θαύματα.